24 uur Cultuur … in Theater De Garage

Deze voorsteling is gearchiveerd!

Vrijdag 10 juni 2022 start om 20.00 uur het programma “24 uur Cultuur … in Theater De Garage”!

Het programma

Op vrijdag 10 juni om 20.00 uur eerst de openingsact buiten door Miriam Wijnen en Maurice, terwijl daarna de officiële opening plaatsvindt door Cultuurwethouder Marij Pollux.

Van 20.30 uur tot 23.30 uur volgt er een blok Venloos Ald, onderbroken door een pauze om te genieten van een lekkere snack bijvoorbeeld. Venloos Ald heeft zich de laatste tijd toegelegd op met name dialogen en monologen, welke nu tijdens deze 24 uur worden gepresenteerd, onder de regie van Natasja van Tilburg. Een overzicht:

 • dialoog Kleine Teun door Leny Bartels en Ada Huis: Lena, een jonge lerares Nederlands, komt bij het boerenechtpaar Keet en Brand om Brand les te geven. Er ontstaat tussen beide vrouwen een sfeer van jaloezie en onmacht
 • dialoog Vrouwen door Elma Halferkamps en Alie Oosterhuis: mevrouw Haines en de minnares van haar man treffen elkaar in een modezaak
 • scènes uit “Ons Huis?”, een toneelstuk uitgevoerd door Venloos Ald, door Leo Haffmans, Ada Huis en Alie Oosterhuis: Annie en Els vormen al meer dan 40 jaar een kibbelend stel. Buurman Albert, die lijdt aan dementie, komt regelmatig binnenlopen
 • monoloog Menko door Alie Oosterhuis: een verhaal van meer dan 100 jaar oud over boerenzoon Menko uit Groningen
 • monoloog Stien door Alie Oosterhuis, over de kattenliefde voor Stien en de avonturen die zij met Stien heeft beleefd
 • monoloog Geen kind meer door Hein Oostdam: 68 en al 60 jaar geen kind meer
 • monoloog De Invloed door Jos van Daelen, over de invloed van iemand op jouw plannen
 • verhaal De vrouw van de zee door Gerda van Adrichem, vrij naar Henrik Ibsen over komen en gaan
 • monoloog De steek die de hemel opende door Mieke Verhage
 • gedicht Wie niet sterk is moet slim zijn door Mieke Verhage
 • monoloog Overpeinzingen van een 90-jarige door Leo Haffmans: “Er verandert veel in deze wereld, maar verandert de mens?”
 • monoloog De onzichtbare olifant door Leny Bartels: ruim 40 jaar geleden kwam de onzichtbare olifant in haar leven. Als ze alleen is, is hij aardig en houdt zich koest. In gezelschap vraagt hij veel aandacht en schettert hij erop los
 • act Greetel von Rumpsted door Carien Lalieu: “Ik ben therapeutin en in die hoedanigheid gevraagd omdat het over relaties gaat en grensoverschrijdend is” (een beetje in de trant van Harpe Kerkeling).

Om 23.30 uur treedt het DreamTeam aan, pianiste Oksana Baljva en theatermaker Miriam Wijnen nemen je mee de nacht in. Wat dromen we met zijn allen? Miriam en Oksana knopen hun dromen en die van de luisteraars aan muziek, zodat je met droomklanken de nacht in glijdt. En misschien zingt er nog een muppet mee.

Om 01.00 uur kan er film gekeken worden. De film nodigt uit tot dansen zoals tijdens één groot sprankelend carnaval, met heerlijke zang- en dansnummers. Machtig mooi om mee de nacht in te gaan, maar als je de nacht wilt doorbrengen met zang en dans, ook dat is mogelijk. Vanaf  02.30 uur staan de zwoele en opzwepende klanken van DJ Winston centraal, Stilzitten is onmogelijk, laat staan slapen!

Om 06.00 uur de tweede film: Mid90’s. Leve de hiphop- en skatecultuur: in dit regiedebuut van Jonah Hill groeit de dertienjarige Stevie op in het L.A. van de jaren 90. Zijn alleenstaande moeder is veel weg, zijn gewelddadige broer kijkt nauwelijks naar hem om en ook op school heeft niemand aandacht voor hem. Wanneer hij een groep skateboarders ontmoet, doet hij alles om bij ze te horen en leert daarbij een aantal harde, maar belangrijke levenslessen.

Na de film is het rond 08.15 uur ontbijten geblazen. Met het buikje goed rond kan er vervolgens vanaf 09.00 uur een workshop toneel worden gevolgd, door professioneel theatermaker en regisseur Natasja van Tilburg. Altijd al willen snuffelen aan theatersport? Kom erbij, op een “sportieve” manier worden/blijven we wakker en wie weet wordt jouw improvisatietalent ook wel aangewakkerd.

Van 10.00 uur tot 11.00 uur is er weer een blok Venloos Ald, een eerste gedeeltelijke reprise van het programma van de avond ervoor.

Om 11.00 uur een film “Alles over niets” van Nederlandse makelij die je uitnodigt uit de dagelijkse ratrace los te komen door een geheel andere zienswijze op het leven. Deze eeuwenoude filosofie uit India heet nondualiteit en is omarmd door o.a. Albert Einstein, Eckhart Tolle, Jim Carrey, Ramana Maharshi en Byron Katie. Wanneer je wordt geraakt door het inzicht, kan alles in je leven ingrijpend veranderen… terwijl daar niets voor hoeft te veranderen. Onze ‘eigen’ Natasja van Tilburg speelt in deze film! (De eerder geplande radio uitzending van Omroep Venlo komt te vervallen)

Na deze film is het vanaf 12.15 uur tijd voor een heerlijke lunch met soep en broodjes.

De lunch wordt van 13.00 uur tot 14.00 uur gevolgd door een veelzijdig muzikaal programma onder leiding van Wout Weijmans, door de leerlingen van Stichting Zing Noord-Limburg. Chris Bolhaar uit Velden (‘oude ziel in een jong lijf’), Sinatra, TeMBé, de Venlose André Hazes, The Donuts, allemaal komen ze voorbij.

Om 14.30 uur is er koffie met vlaai.

Vanaf 15.00 uur voert A-zuur de voorstelling ‘Zwart is zo somber’ op. Deze tragikomedie gaat over drie zussen, die bij elkaar komen na het overlijden van hun moeder. Er moet natuurlijk het nodige geregeld worden, maar de drie zussen mogen elkaar niet echt. Alles wat een van hen heeft geregeld of wil gaan regelen, is bij voorbaat niet goed. Bovendien hebben ze alle drie hun eigen herinneringen en gedachtes die niet echt bij elkaar aansluiten. Hun levens kan men omschrijven als puinhopen. Het is een heerlijk stuk met veel humor, waarin de drie zussen, volledig aan elkaar gewaagd, niet van plan zijn ook maar één stap opzij te doen voor de ander. De speelsters Gerda Schattorjé, May Maas en Marjo van Wijlick worden geregisseerd door Karen Buwalda.

Om 16.30 uur volgt tenslotte het sluitstuk van de 24 uur Cultuur. De bezoeker wordt een tapasdiner in drie gangen aangeboden, waarbij elke gang vooraf wordt gegaan door een culturele activiteit.

Om 16.45 uur wordt de prijswinnende film op het Limburg FilmFestival 2022 ‘De gevolgen van WOII voor Venlo en Blerick’ van Huub Smets vertoond. Uit het juryrapport: “In een zorgvuldige montage van archiefbeelden neemt de maker ons mee naar de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Venlo en Blerick. Een goed geschreven en ingesproken voice-over maakt dat de vele losse beelden een geheel gaan vormen en de film blijft boeien tot aan het einde. Het moet voor de maker monnikenwerk zijn geweest om al het materiaal te verzamelen en gereed te maken voor montage. Het grote verhaal van de Tweede Wereldoorlog wordt op een slimme manier verbonden met de oorlog zoals die zich afspeelde in Blerick en Venlo. (…) De muziek en de goed gekozen Venlose liedjes maken de film tot een bijzonder document, dat helaas op dit moment een enorme actuele waarde heeft.”

Na de eerste tapasronde is er van 18.00 uur tot 19.00 uur weer een blok Venloos Ald, een tweede gedeeltelijke reprise van het programma van de avond ervoor.

Na de tweede tapasronde vanaf 19.45 uur verzorgt toneelschrijver en voormalig stadsdichter Willem Kurstjens de act Uit het leven van een droom: iemand wordt achtervolgd door een vreemde droom en roept de hulp in van een psychiater, die hem adviseert de droom uit te spelen, liefst een beetje komisch.

Daarnaast wordt de videoanimatie van het korte verhaal van Kurstjens De IJsberg vertoond.

En met een laatste tapasronde wordt de 24 uur Cultuur afgesloten.

Entree is gratis, maar wanneer u van de snack, het ontbijt, de lunch en/of het tapasdiner wilt genieten, dan dient u te reserveren bij:
Marlie van Ulft, coördinator/programmeur van Theater De Garage
E info@theaterdegarage.nl
T 077-3514252

Zie ook www. https://www.theaterdegarage.nl/

Theater De Garage heeft de samenwerking gezocht met Filmtheater De Nieuwe Scene, Gemeente Venlo, Omroep Venlo, supermarkt Jan Linders, het gemeentearchief, Fier op Venlo (de kracht van voeding) en theatermakers (professioneel en amateur). Samen gaan we 24 uur achter elkaar aan de slag!

Terug naar het overzicht

Regie:

Entree:

€ gratis (ontbijt voor 4,50, lunch voor 5,50 of tapasmenu voor 17,50 graag reserveren tot 9 juni!)

Reserveren:

info@theaterdegarage.nl of bel 077-3514252
 • vr 10 jun 2022 20:00
 • vr 10 jun 2022 20:30
 • vr 10 jun 2022 23:30
 • za 11 jun 2022 01:00
 • za 11 jun 2022 02:30
 • za 11 jun 2022 06:00
 • za 11 jun 2022 09:00
 • za 11 jun 2022 10:00
 • za 11 jun 2022 11:00
 • za 11 jun 2022 13:00
 • za 11 jun 2022 15:00
 • za 11 jun 2022 16:45
 • za 11 jun 2022 18:00
 • za 11 jun 2022 19:50