Broebels

Deze voorsteling is gearchiveerd!

fragmenten uit ‘zomaar’ een e-mail van een moeder aan haar dochter….

Ons gesprek vanmorgen heeft iets in mij verschoven. Ik heb erna door het bos gelopen en ergens op een bankje gezeten. Vanuit het niets keek ik met een weidse blik terug in mijn eigen bestaan en zag mezelf als klein meisje helemaal alleen rondgaan in een veld vol kleurrijke bloemen. En het idee kwam in mij op, dat, wanneer ik ipv angstig nu eens ging kijken naar die speeltuin vol gebeurtenissen die ik meemaakte. En ik kon blijven kijken, zonder dat holle gevoel achter mijn borstbeen. Ik ben blij thuisgekomen en nu schrijf ik het op.

Altijd speelt schuld een rol in ons contact. En die wil ik uit de wereld hebben. Hetzelfde gevoel had ik toen ik met jou als oefenklant naar de opleiding ben geweest en met die mevrouw gewerkt heb. Onbevangen kon ik toen verwoorden waar die schuldgevoelens zich manifesteren en daarin ook zelf de “oplossing” aanraken.

Ik heb veel van mezelf altijd voor mezelf gehouden. In het delen zit ware vreugde, voel ik nu ook weer. Nou nou, wat een ontdekking op deze schele vrijdagmorgen……

Broebels is een egodocument, vormgegeven in een afwisseling van bewegingsspel, muziek, dans en tekst. Feitelijk een verslag van het proces dat moeder en dochter samen hebben doorgemaakt.

Josje verloor haar vader op zevenjarige leeftijd. Vanaf toen heeft de overtuiging, dat ze niet belangrijk was, er alleen voor stond en het alleen zo zou gaan redden, postgevat. Rond haar veertigste levensjaar een confrontatie met de (toen) afwezige moeder. Niet gemakkelijk om als dochter je grieven die je koestert tegenover je eigen moeder uit te spreken. Voor de moeder, schuldgevoel en een nieuwe overtuiging: ‘dat ik een slechte moeder ben’.

Ieder leeft zijn eigen verhaal. Herkenbaar. Wat doe je? Veeg je de oude pijn onder de mat en loop je, zwijgend en ongelukkig, verder over broebels?

Of, til je dat tapijt op en veeg je de troep eronder uit.

Een persoonlijk verhaal, verhelderend en helend voor allebei. Een universeel verhaal ook dat de moeite waard is om te delen.

Geschreven en gespeeld door Ann Philipsen en Josje Korsten.

Duur: ±70 minuten

Voorstelling in het dialect.

YouTube

 

 

Terug naar het overzicht

Regie:

Anneke Schröder

Entree:

€ 14,50

Reserveren:

  • za 8 sep 2018 20:15