Lisa Weiss & Klaas Burger | Leven tussen twee werelden

Deze voorsteling is gearchiveerd!

Leven tussen twee werelden is een theatrale vertelling over de veelheid aan dilemma’s en emoties die aan de orde van de dag zijn als je met een bi-culturele achtergrond je een weg door het leven baant. Voorafgaand werd een vierdaagse Summer school georganiseerd met twintigers die met één been in de burgermaatschappij en met één been in de cultuur van hun jeugd staan. Daarbij waren de Roma en Sinti cultuur het vertrekpunt maar participeerden ook twintigers met o.a. een Aziatische en Turkse achtergrond. Daarbij komt veel pijn los maar ook veel kracht. Inmiddels is dat – mede dankzij #BlackLivesMatter – ook een van de centrale vraagstukken geworden voor onze moderne samenleving. Met deze theatrale vertelling nemen wij het publiek een stuk mee op de vaak eenzame weg die deze nieuwe generatie heeft te gaan, met vraagstukken als:

  • Hoe kun je groeien in de burgermaatschappij met tegelijk ook wortels in de cultuur van je jeugd?
  • Hoe word je weerbaar voor vormen van uitsluiting door zowel je ‘eigen’ als die ‘andere’ wereld?
  • Is ontwikkeling vanuit een achterstand wel mogelijk?

Plaats van handeling is de kapittelzaal van het voormalig trappistenklooster Ulingsheide. Het publiek zit in ‘Lagerhuis opstelling’ tegenover elkaar op de houten kloosterbanken aan weerszijden van de intimiderende ruimte. Daartussen ontwikkelt zich de vertelling met een wervelende mix van korte scenes, interviews, muziek en interactie met het publiek.

De voorstelling is onderdeel van het laagdrempelige ‘Hof ven Heden’ festival op het terrein van de voormalige Abdij Ulingsheide. Het festival is op 10 september van 11.00 tot 18.00 uur. De voorstelling start om 15.00 uur. De capaciteit van de kapittelzaal is beperkt. Het is aan te bevelen vooraf tickets te kopen. Duur van de theatrale vertelling is ca. 1 uur.
Adres: Abdij Ulingsheide – Ulingsheide 3, 5932 NA Tegelen

Aanvankelijk was ook een voorstelling gepland op vrijdag 9 september. Deze wordt verplaatst naar later dit jaar.

Over de makers:

  • Lisa Weiss werd geboren op het woonwagenkamp aan de Kaldenkerkerweg in Venlo. Ze groeide uit tot een begenadigd zangeres. Tegelijk vecht ze voor de emancipatie van de nieuwe generatie met een Sinti of andere bi-culturele achtergrond die – net zoals zijzelf – worstelt met de vraag ‘hoe te (over)leven tussen twee werelden’.
  • Klaas Burger is een geëngageerde cultuurmaker die zijn publiek uitdaagt op een nieuwe manier naar netelige kwesties te kijken. Hij werkt al heel lang rond dit thema – o.a. recentelijk met de film en expositie (R)OMA: EEN (FAMILIE)GESCHIEDENIS
  • Carla Hardy is een ervaren actrice en regisseur die zich de afgelopen jaren als maker ook sterk verbonden heeft met de thematiek van Roma en Sinti – o.a. middels het Cross-media project ‘Ooit waren wij vogels’.

Muziek en zang: Lisa Weiss
Performances: diverse cultuurmakers met bi-culturele achtergrond
Montage en nagesprek: Klaas Burger
Regie: Carla Hardy
Creatief producent: Sikko Cleveringa
Organisatie: Academie voor Beeldvorming
Support: het project is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Venlo, Cultuurimpuls Venlo en Provincie Limburg.

 

 

Terug naar het overzicht

Regie:

Carla Hardy

Entree:

€ 12,50

Reserveren:

  • za 10 sep 2022 15:00
Bestel uw tickets