Noah Janssen | Het Huis

MAAK JE MAANDAG! (samenwerking met Maaspoort)
Een theatraal avontuur langs de rafelranden van het bestaan.
Stap binnen in Het huis, een beeldende en fantasierijke voorstelling die je meeneemt naar een wereld waar werkelijkheid en verbeelding in elkaar overvloeien. De voorstelling komt tot leven door twee personen die op zoek zijn naar houvast in een onvoorspelbare wereld. Hun ontmoeting vormt het vertrekpunt van een kwetsbare reis door een wereld die akelig herkenbaar en aangenaam absurd voorkomt. Ze hebben alleen elkaar en de fata morgana die hen drijft: de verlossing. Of is dit een illusie? Hun lichamen dansen, dolen, zoeken en struikelen langs wonderlijke, soms bizarre plekken. Ze eten, spelen, verliezen houvast, maar blijven bewegen: een stille opstand tegen het gevoel van verloren zijn.
Het huis onthult de rauwe schoonheid van een mentale en fysieke zoektocht naar betekenis, een reis die vaak verborgen blijft achter het masker van alledaagsheid. Het is een lachspiegel voor onze innerlijke worstelingen, een gebaar van troost, en een uitnodiging voor wie zich soms in het leven verliest. Voor dromers en dolers, voor iedereen die zich weleens afvraagt: Wat nu? En voor iedereen die simpelweg nieuwsgierig is.
Noah Janssen neemt je samen met An Hackselmans en Peter Vandemeulebroecke mee in een beeldende en fantasierijke voorstelling die je naar de verborgen hoeken van ons bestaan leidt.
Concept & regie: Noah Janssen Spel: Peter Vandemeulebroecke & An Hackselmans Geluidsontwerp: Jonathan Bonny Vormgeving: Anne Habermann Trucs &Techniek: Bogi Bakker Coaching: Nina Willems Campagnebeeld: QiQi van Boheemen & Merel de Vroome Productieleider: Laura Selvi
Een productie van Via Zuid, onderdeel van Oproer, mede mogelijk gemaakt door het Vriendenloterij Fonds, Ministerie van OCW, Provincie Limburg, Gemeente Maastricht, Gemeente Heerlen en Gemeente Sittard-Geleen.
Bio Noah Janssen (Sittard, 1995) studeerde in 2022 af aan de Toneelacademie Maastricht als regisseur en werd meteen genomineerd voor de Henriëtte Hustinxprijs. Vanuit intuïtie maakt Noah speels en absurdistisch werk dat de fragiliteit van de mens blootlegt. Zijn grootste bron is zijn fantasie. Samen met zijn spelers en medemakers creëert hij beelden van verschijningen die in de greep van het overweldigende – en tegelijkertijd nietige – leven verkeren. Hij is gefascineerd door het idee dat we in essentie alleen op de wereld staan, dat de mens een autonoom mechanisme is dat, ondanks zijn hongerige zintuigen en driftige communicatie met anderen, uiteindelijk een kwetsbaar en onbegrepen machientje blijft.
Noah probeert die staat van zijn – en de verschillende strategieën om met dit probleem te leven – te vatten in zijn werk. In het theater, op locatie, met video of soms een autonoom beeld, maar altijd vanuit de poging om zijn publiek vanaf een afstandje op ons mens-zijn te laten reflecteren.
Naast zijn werk als theatermaker, coacht hij andere makers, geeft hij les, staat hij soms zelf op de vloer of verhuurt hij fietsen. Hij woont in het te drukke Amsterdam en in het te rustige Echt. Vanaf 2023 is hij maker bij Via Zuid en Feikes Huis.
Oproer
Oproer is een nieuw landelijk initiatief van acht producerende ontwikkelinstellingen voor theatertalent. Likeminds, Podium Bloos, Werkplaats Walhalla, Karavaan, Via Zuid, Theater de Generator, De Nieuwe Oost en Station Noord bundelen hun krachten om een duurzamer makers klimaat te realiseren.
In de eerste lichting zal Oproer acht makers een plek bieden en voor ten minste drie seizoenen zichtbaar zijn in de Nederlandse theaters. Het Huis van Noah Janssen is een productie die gerealiseerd wordt binnen het Oproer netwerk. Oproer wordt mogelijk gemaakt door het VriendenLoterij Fonds, dankzij een extra schenking van de VriendenLoterij. Hiermee kan Oproer nieuwe producties ontwikkelen en een intensieve samenwerking binnen het netwerk aangaan