Sterrenlied voorstelling

Deze voorsteling is gearchiveerd!

Sientje Abram werd op 23 februari 1931 in de Amsterdamse Rapenburgerstraat geboren. Op 10 september 1942 werd ze in Auschwitz vermoord.

Schrijver/dichter Guus Luijters heeft op alle mogelijke manieren geprobeerd meer over Sientje Abram te weten te komen. Maar iedereen die haar heeft gekend is ook vermoord. Sientje zelf weigerde zich bij deze situatie neer te leggen. Op een nacht ging ze een poëtische dialoog aan met de man die haar zo graag een gezicht wilde geven. Het resultaat is een lang gedicht waarin Guus Luijters en Sientje Abram beurtelings hun stem laten horen.

‘Sterrenlied’ poogt  Sientje haar identiteit terug te geven. Daarnaast is het een evocatie van een buurt die met inwoners en al van de aardbodem is verdwenen. Het gedicht eindigt met de namen van de 331 vermoorde kinderen uit de Rapenburgerstraat.

May Rooijakkers, speler van monologen, en dichter Herman Verweij dragen dit ontroerende gedicht samen voor. De muziek van Arvo Pärt wordt gespeeld door Irene Ruys (viool) en Wil Rijs (piano).

Deze voorstelling is in 2020 door Theater De Garage gekozen in verband met de viering van 75 jaar vrijheid. In 2019 en 2020 herdachten we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We vieren dat we sindsdien weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

Nb. Zondag 19 september is aan de Weesperstraat in Amsterdam het Nationaal Holocaust Namenmonument onthuld, waarop 102.000 namen staan vermeld van Joodse slachtoffers van de Holocaust. Onder wie ook de namen van de 331 vermoorde kinderen uit de Rapenburgerstraat, die in het gedicht Sterrenlied van Guus Luijters allemaal worden genoemd tijdens deze voorstelling.

Terug naar het overzicht

Regie:

Entree:

€ 7,50 incl kop koffie/thee vooraf

Reserveren:

  • zo 3 okt 2021 15:00
  • zo 3 okt 2021 11:00
Bestel uw tickets