1660087734 Lisa Weiss & Klaas Burger | Leven tussen twee werelden - Theater de Garage - Theater Venlo

Lisa Weiss & Klaas Burger | Leven tussen twee werelden

Leven tussen twee werelden door Lisa Weiss & Klaas Burger

  • Lisa Weiss werd geboren op het woonwagenkamp aan de Kaldenkerkerweg in Venlo. Ze groeide uit tot een begenadigd zangeres. Tegelijk vecht ze voor de emancipatie van de nieuwe generatie met een Sinti of andere bi-culturele achtergrond die – net zoals zijzelf – worstelt met de vraag ‘hoe te (over)leven tussen twee werelden’. Inmiddels is dat – mede dankzij #BlackLivesMatter – ook een van de centrale vraagstukken geworden voor onze moderne samenleving.
  • Klaas Burger is een geëngageerde cultuurmaker die zijn publiek uitdaagt op een nieuwe manier naar netelige kwesties te kijken.

Samen organiseren zij eind augustus een Summerschool met 15 twintigers met bi-culturele achtergrond – deels ook cultuurmakers – en gaan met hen intensief aan de slag rond de volgende vragen: Hoe kun je groeien in de burgermaatschappij met tegelijk ook wortels in de cultuur van je jeugd? Hoe word je weerbaar voor vormen van uitsluiting door zowel je ‘eigen’ als die ‘andere’ wereld?

De voorstelling Leven tussen twee werelden wordt gemaakt in de week na deze Summerschool en maakt de vragen, verhalen en leermomenten van de nieuwste generatie toegankelijk voor een groter publiek. Verwacht een ‘caleidoscopische’ montagevoorstelling met muziek, beelden en performances die je meevoeren in de veelheid aan dilemma’s en emoties die aan de orde van de dag zijn als je met een bi-culturele achtergrond je een weg door het leven baant.
Het geeft de nieuwe generatie en eigen gezicht en stem. Het daagt de toeschouwer uit om deelnemer te worden in een dialoog en te reflecteren op hoe hij/zij zichzelf verhoudt tot deze vraagstukken.

De voorstelling vindt plaats in de achtertuin van voormalig trappistenklooster Ulingsheide, op een open plek in het groen en op een steenworp afstand van het woonwagenkamp op de Kaldenkerkerweg. De nabijheid van religie, natuur en kamp zijn onlosmakelijk verbonden met het thema van de voorstelling. Bij slecht weer is de voorstelling in het voormalige klooster. Duur van voorstelling incl. nagesprek: ca. 1,5 uur. Adres: Abdij Ulingsheide – Ulingsheide 3, 5932 NA Tegelen 

Muziek en zang: Lisa Weiss
Performances & installaties: diverse cultuurmakers met bi-culturele achtergrond
Montage en nagesprek: Klaas Burger
Regie: Carla Hardy
Creatief producent: Sikko Cleveringa
Organisatie: Academie voor Beeldvorming
Support: het project is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Venlo, Cultuurimpuls Venlo en Provincie Limburg.

Extra’s:

  • Op 9 september wordt in het nagesprek specifiek ingegaan op de rol die maatschappelijke organisaties, de politiek en de media (kunnen) spelen in de uitsluiting en/of emancipatie van jongeren met een bi-culturele achtergrond. Deze organisaties zijn dan ook van harte uitgenodigd deel te nemen. Georganiseerd i.s.m. Burgerkracht Limburg.
    Op 10 september is de voorstelling onderdeel van een geweldig leuk festival op het terrein van Abdij Ulingsheide. Check: Hof van Heden.
  • Geïnteresseerd om zelf mee te doen aan de Summer school van 22 t/m 25 augustus? Misschien is er nog een plek… Check: Academie voor Beeldvorming
  • Voorafgaand aan deze productie is er in 2021 door Naomi Steijger i.s.m. Lisa Weiss een podcast wandelroute gemaakt op de Kaldenkerkerweg dat ook raakt aan het thema ‘Leven tussen twee werelden’. Lisa Weiss was daarbij gids en verteller. Op de route bezoek je ook het woonwagenkamp aan de Kaldenkerkerweg.  Check: HEEM, Ontmoetingen op een Grensberg
Terug naar het overzicht

Regie:

Carla Hardy

Entree:

€ 12,50

Reserveren:

  • 9 Sep 2022 15:00
  • 10 Sep 2022 15:00
Bestel uw tickets