BEKENDMAKING ROLVERDELING PASSIESPELEN 2020

Door Theater De Garage - 29 juni 2018

Spanning, ontlading, blijdschap (en ook teleurstelling) bij de bekendmaking op donderdagavond 28 juni van de rolverdeling voor de Passiespelen 2020, die op 10 mei 2020 in première gaan. In de voorbije weken heeft een 80-tal kandidaten auditie gedaan voor een van de tekstrollen. Regisseur Cees Rullens heeft aan 46 daarvan een rol toegekend. Geen eenvoudige opgave, omdat eenieder zich vol overgave tijdens de audities heeft ingezet, met – zo vertelde de regisseur – vaak ontroerende, krachtige en talentvolle presentaties, óók van jongeren. De vraag ‘wie mag welke rol gaan spelen?’, was op aller gezichten te lezen. De naam van de vertolker van de Jezusrol werd als laatste bekend gemaakt: Marcel Claessen uit Beesel. De repetities beginnen op vrijdag 26 oktober 2018.

 

Allemaal hoofdrollen

Buiten Jezus is in de voorstelling van 2020 Jozef van Arimathea een belangrijke hoofdfiguur, naast Maria, Maria Magdalena, Judas, Pilatus, Herodes, … en zo vele anderen, maar ook naast Ruby, een dwarsliggende puber, die zich afzet tegen haar moeder Martha. Belangrijker nog: het Tegelse passiespel is een ‘ensemblegebeuren’ met nog zoveel andere belangrijke rollen. Allen tezamen én samen ook met figuranten, koor, musici en vele anderen ‘achter de schermen’ maken ze de voorstelling tot een fascinerend en betekenisvol openluchtspel van hoge kwaliteit.

 

Van heinde en verre

De auditiekandidaten kwamen van heinde en verre. Herodes – Mario Kremers – uit Bergen op Zoom, Judas – Erik Derikx uit Heerlen en Andromeda – Ria Hoddenbagh – uit Eindhoven. Mede dankzij de medewerking van het Huis voor de Kunsten Limburg en Toneelhuis LFA, het Beeselse Draaksteken, het Venlose Theater De Garage en uiteraard de media meldden zich vele ‘nieuwe’ kandidaten, waaronder veel talentvolle jongeren. Dat biedt perspectief voor de toekomst. Opmerkelijke motieven ook om auditie te doen voor de Passiespelen. Een van de actrices – ze speelt straks de rol van Ruth – werkte tijdens de vorige Passiespelen voor een beveiligingsbedrijf en elke voorstelling weer raakte ze ontroerd en ze besloot voor 2020 auditie te doen.

 

Extra rollen

Door de ontroerende, krachtige en talentvolle audities zullen in de komende maanden – in samenspel tussen auteurs en regisseur – ook nog enkele rollen aan het script toegevoegd zullen worden, teneinde meer mensen in de gelegenheid te stellen hun kunnen te tonen. De repetities beginnen op vrijdag 26 oktober met de presentatie van het artistiek team – allen professionals – en een exposé van regisseur Cees Rullens over zijn regieconcept voor de Passiespelen 2020.

 

Cees Rullens: ‘De Passiespelen 2020 gaan schuren aan je ziel’.

Waar de edities van 2010 en 2015 de Passiespelen letterlijk steeds dichter bij het publiek brachten, zullen we er in 2020 naar streven om de toeschouwers met hoofd en hart zo betrokken te maken, dat het spel zich als het ware ‘in de kijkers’ afspeelt.

Binnen het verhaal van de laatste dagen van Jezus roeren wij thematieken aan die zich mondiaal manifesteren tot problematieken die wij in vriendenkring of gezinssfeer tegenkomen.

 

“De volgelingen van Jezus, die na zijn dood Palestina moeten ontvluchten in wankele bootjes over de Middellandse Zee, zijn maar al te herkenbaar. En als die volgelingen onze ‘vrienden’ zijn geworden gaat dat verschrikkelijk pijn doen en zitten we niet langer naar een schouwspel te kijken, maar speelt die gebeurtenis zich in onszelf af. Geen vreemdelingen, geen vluchtelingen, maar onze naasten, lotgenoten. Tweeduizend jaar geleden is in feite vandaag. En ook tweeduizend jaar geleden hingen net als nu brutale jongeren rond waar er ook maar iets te beleven was, en intimideerden zij vreedzame passanten. Waar komt toch dat gedrag vandaan. Bijvoorbeeld van Ruby, wier moeder door iedereen gezien wordt als een overspelige vrouw die het niet zo nauw neemt, maar die in werkelijkheid thuis wordt afgetuigd door haar verslaafde man en de klappen die daar vallen, raken ook Ruby.“

 

Geen spektakel waarin we uitsluitend Jezus volgen door het verhaal met het gruwelijke einde heen, maar een belevenis die beklijft en emoties oproept. Het goede zal bewegen, het zal zich roeren, het zal schuren aan de binnenkant van de ziel… Dat beogen de Passiespelen in 2020.

 

De première van de twintigste Passiespelen in Tegelen is op zondag 10 mei 2020. De start van een reeks van vijfentwintig voorstellingen, die tot 13 september 2020 doorloopt. De Passiespelen Tegelen staan op de lijst immaterieel cultureel erfgoed. Sinds 1931 worden dit de 21ste Passiespelen.

 www.passiespelen.nl

 

Terug naar het overzicht